top of page

Què és l'economia col·laborativa?

L’economia col·laborativa és un fenomen que ha incrementat en els últims anys. És un model econòmic que es basa en una xarxa de persones connectades que intercanvien béns i/o serveis a canvi d’un benefici econòmic, sigui monetari o no monetari. Coneguda també com el P2P, “peer to peer” en anglès, traduït com “d’igual a igual”.


Imatge de Pixabay


Una característica clau d’aquest tipus d’interacció és que l’usuari pot jugar dos rols alhora, doncs pot ser venedor i comprador a la vegada. Inclou tots els sectors, des del transport fins al turisme. Alguns exemples coneguts són el “BlaBlaCar”, xarxa social de viatges a llarga distància en cotxe o el “Airbnb”, mercat comunitari que serveix per trobar allotjament en àmbit mundial. Tot i que, de manera legal a Espanya encara estan pendents de ser aprovats. Actualment, amb les noves tecnologies és més fàcil de fer conèixer aquestes plataformes i d’oferir un ús senzill. La majoria utilitzen la seva web o App per facilitar la interconnexió dels usuaris.


Els fonaments principals de l’economia col·laborativa són el lliure accés dels usuaris, la reutilització i la motivació individual de rebre una recompensació o contraprestació. Cal remarcar que l’economia col·laborativa no és el mateix que l’economia híbrida (també coneguda com economia mixta), ja que aquesta segona és un mix entre l’economia col·laborativa (on els diners no importen) i l’economia comercial (on els diners juguen un paper important). Intervenen els dos sectors, el privat i el públic.


La gestió d’aquest sistema econòmic es basa principalment entre sectors privats, tot i que l’Estat intervé per mantenir el benestar econòmic i del mercat. Actualment, la majoria d’economies mundials opten per un model econòmic híbrid, tot i que dependent del país l’Estat intervé més o menys. En el cas europeu l’Estat té més pes que en altres territoris, com Nord Amèrica que l’intervenció de l’Estat és mínima.


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page