top of page

“Voler fer visible allò que és invisible”

L’associació de veïns de Sarrià, les veus de la república, celebren el seu 10è aniversari amb un acte al barri amb l’objectiu de debatre i reflexionar sobre l’economia col·laborativa. Sota el lema: l’economia solidària: una anècdota històrica? els ponents han defensat la importància de seguir treballant per aconseguir aturar el model econòmic actual, i han compartit opinions amb els assistents.

Conscients que el capitalisme és molt difícil de canviar, defineixen l’economia col·laborativa com un moviment amb voluntat de transformació social. Consideren que allò que l’economia de mercat no ha tingut en compte, ho ha de visibilitzar l’economia social i solidària. És en aquest punt, quan es desentenen de grans companyies que es fan passar per “col·laboratives” com són Uber, Blablacar o Airbnb.

Santi Eizaguirre considera que hi haurà algunes activitats col·laboratives que perduraran en el temps i altres que tendiran a la hibridació. En aquest sentit, remarca la importància de preocupar-se per una economia que democratitzi i per mantenir viu aquest moviment, ja que segons ell “davant del capitalisme ferotge, l’única solució que hi ha és la solidaritat”.

Xerrada/col·loqui sobre economia col·laborativa / Foto: Judit Castellà

Xavier Palos, que porta més de 24 anys al món cooperatiu, confia en què aquest model alternatiu no és una moda, sinó una manera de viure. Tot i això, reconeix que “hi ha d’haver un equilibri entre el què i el com”. Ell aposta fermament per la propietat col·lectiva, en lloc de la suma de propietats. Aquests valors, assegura, són el que diferencien el cooperativisme del capitalisme.

L’últim ponent, Damià Gibernet reivindica la necessitat de recuperar l’escala humana. Des del seu col·lectiu, treballen per recuperar l’esperit de poble amb l’objectiu de beneficiar els habitants i també les feines agràries, com la ramaderia. Un exemple d’això és la recuperació de llavors i, en especial, del cultiu del tomàquet Mundó. Davant la dificultat que suposa fer aquestes tasques a la província de Barcelona, Gibernet assegura que “està tot inventat, només cal buscar al passat solucions pel futur”.

Gibernet declara que “jo no sé què faig, no se si és economia col·laborativa o que coi és”. Com ell, hi ha moltes altres persones que actualment estan prenent consciència del moviment al qual pertanyen. D’altra banda, les iniciatives estan sorgint en zones on la pertanyença al barri o poble està més arrelada, de manera que hi ha un sentiment de comunitat. La zona de Sant Gervasi és de les menys arrelades al territori i, per tant, on més costa iniciar projectes d’economia social i solidaria. Tanmateix, entre els ponents es veu com una oportunitat per generar aquest sentiment amb el temps i, així, crear més sentiment de cooperació i cohesió al barri.

Assistents a l’acte (de dreta a esquerra) / Foto: Judit Castellà

Santi Eizaguirre, Xavier Palos i Damià Gibernet durant a l’acte /

Foto: Judit Castellà


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page