top of page

“Estem en un món de murs contra finestres”

Incertesa i poca esperança al Cercle d'Economia per la situació política i econòmica dels EEUU

Sala plena. La preocupació per les futures polítiques del 45è president dels Estats Units, Donald Trump, hi és present. I molt. Sala plena a vessar a pocs minuts de començar: des d'ex-líders polítics com Pere Navarro del PSC, a economistes i fins i tot estudiants. I és que no és per menys si es té en compte que els objectius del magnat són, entre d'altres, dividir i polaritzar la societat nord-americana, estimular el racisme, oferir resistència a les autoritats i reduir el deute, tal com assegura el sociòleg i catedràtic emèrit, Emilio Lamo de Espinosa.

És un moment històric d'inflexió, complicat, seriós, greu però cal analitzar quins han estat els antecedents per poder entendre, o si més no intentar-ho, què pot passar. Lamo de Espinosa remarca el canvi històric, el qual rau de la divergència demogràfica -les potències demogràfiques han passat a ser potències econòmiques- i de la convergència tecnològica, com a principal motiu de la situació política actual. Però això no és tot. Europa viu una crisi interna, una divisió, especialment potenciada pel Brèxit però on també hi juga un rol desestabilitzador Donald Trump. En aquest sentit, Lamo de Espinosa, europeïsta convençut, reconeix que la Unió Europea ha de fer un esforç en matèria de seguretat. De fet, reitera les crítiques del president dels Estats Units envers la UE.

No és fàcil preveure el que pot passar, si Trump complirà totes les promeses que ha exposat durant la campanya electoral, però el que sí que es pot intuir, o almenys, el president de la Càmera de comerç dels EEUU a Espanya, Jaime Malet, té la gosadia de fer-ho, és preveure que la política nord-americana se suavitzarà, acotarà la globalització, potenciarà els acord bilaterals, amb la qual cosa es veuran afectats els tractats del NAFTA (North American Free Trade Agreement) – el qual assegura que s'intentarà renegociar- i el TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Finalment, hi haurà un intent d'impuls fiscal, amb una rebaixa impositiva i sobretot, els Estats Units intentaran per totes les vies possibles frenar la Xina com a potència mundial.

Xerrada al cercle d'economia. Font: Judit Castellà

Després d'una hora, i amb més respostes que a l'inici, la sensació no és d'esperança i seguretat, sinó més aviat el contrari: nerviosisme pel que pot esdevenir. El moment històric actual ve marcat per l'auge del populisme que acapara l'agenda dels mitjans i la premsa. Aquest populisme, d'acord amb Lamo de Espinosa, és una reacció a la desoccidentalització de l'occident.

El sociòleg, Emilio Lamo de Espinosa, recorda que hi va haver una situació semblant després de la primera guerra mundial o amb la caiguda del mur de Berlín. Ell assegura que "estem en un món de murs contra finestres". La semblança de la situació no deixa indiferent a ningú, i és que el 9 de novembre de 1989 queia el mur de Berlín, i el 9 de novembre de 2016 Donald Trump va ser escollit president dels Estats Units. 28 anys després de la caiguda d'un mur, en comença la construcció d'un altre, el de Mèxic. Recordant el que va dir primer Ciceró i anys més tard el filòsof George Santanyana: “Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la”, només cal reflexionar sobre la curta memòria d'alguns països. Països que mouen el món.


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page