top of page

L'economia col·laborativa fa parada a l'UAB

L'espai UAB-Emprèn va ser l'escenari del taller sobre economia col·laborativa impartit el dimecres passat. Albert Cañigueral de la comunitat OuiShare va ser l’encarregat de començar la xerrada i, a continuació, va ser el torn de Sergi Figueres, cofundador de Worldcoo. El taller que estava organitzat pel Programa UAB-Emprèn s’emmarca en la gira OuiShare que pretén apropar l’economia col·laborativa a les universitats. OuiShare es va fundar a París el 2012 i s’ha anat expandint per tot Europa, Amèrica Llatina i Orient Mitjà. És una organització sense ànim de lucre que experimenta amb models socials basats en la col·laboració, obertura i l’equitat.

Albert Cañigueral

Albert Cañigueral / Foto: Laia Laffaure


L’economia col·laborativa és un fet de gran succés que ha evolucionat en els últims anys i segueix evolucionant de manera molt ràpida. Segons OuiShare, en els pròxims 10 anys aquest tipus d’economia incrementarà un 35% cada any. Les activitats que tenen més èxit són el transport seguit de l’allotjament, un dels grans referents són BlaBlaCar i Airbnb. BlaBlaCar és una empresa francesa fundada el 2004, que amb 12 anys d’història ha aconseguit arribar als 3 milions d’usuaris. Airbnb es va fundar 4 anys més tard i actualment disposa de 800.000 propietats distribuïdes per 192 països diferents. Però la gran pregunta és, com es beneficien aquestes empreses? Hi ha diferents models de negoci d’economia col·laborativa, segons l’Albert Cañigueral hi ha 7: Service Fee, Freemium, Tired subscription plans, On-sale, White Label, Flat membership i membership plus usage. Una de les més recurrents és la Service Fee o quota de servei; consisteix pagar un petit percentatge a l’empresa pel servei que s’ofereix.


Si ens fixem en l’increment de l’economia col·laborativa a Espanya i concretament a Catalunya té grans resultats. Un 6% de la població espanyola ofereix productes basats en l’economia col·laborativa, mentre que la mitjana europea és del 5%. En el cas espanyol hi ha dos grans exemples: Chicfy i SocialCar. El primer va ser creat per Nono Ruiz i amb gairebé 8 milions, està destinada a les noies, que poden comprar i vendre moda. Per la seva banda, SocialCar que va ser creat per Francesc Queralt i Mar Alarcón el 2012, és una plataforma que permet a l’usuari llogar el seu vehicle mentre no l’utilitza. Cal destacar que totes aquestes plataformes estan millorant la seva qualitat, doncs no es limiten a fer d’intermediadores sinó que s’encarreguen d’oferir un bon servei per l’usuari contractant assegurances per a qualsevol problema que pugui sorgir.


Catalunya és una regió clau a Europa pel que fa al desenvolupament d’aquest model, ja que té un gran capital, molta innovació i un gran potencial per consolidar-se com una regió de referència en el món. Només a Barcelona hi ha identificades més de mil cinc-centes iniciatives d’economia col·laborativa. Aquest sector pot ser un motor d’internacionalització i pot facilitat l’augment de les exportacions catalanes.


Per tant, l’economia col·laborativa és un moviment que està en auge. La societat del futur passa per aquesta alternativa ja que moltes persones estan optant per aquests nous tipus de recursos obviant els bancs tradicionals.



RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay etiquetas aún.
ARCHIVE
bottom of page