top of page

Pros i contres de l'economia col·laborativa

L’economia col·laborativa ofereix diversos avantatges des d’un punt de vista social, econòmic i mediambiental. Aquest sistema econòmic permet un ús més eficient dels recursos que tenim a l’abast. D’aquesta manera, el medi ambient en surt beneficiat, ja que s’aconsegueix una reducció en la fabricació de béns i serveis. En relació al medi ambient, també és important tenir en compte un altre avantatge, la possibilitat d’accedir a un bé durant el període de temps determinat sense ser el propietari d’un bé o servei, que pot ser aprofitat per diverses persones.

Imatge de Pixabay

En la nova economia, són els mateixos ciutadans els que poden generar beneficis, sense gaires intermediaris i tenen la possibilitat d’intercanviar el valor amb altres ciutadans directament. Aquesta relació més directa entre ciutadans que intercanvien béns i serveis comporta la reducció de les desigualtats en la societat i l’augment del poder adquisitiu, ja que no s’immobilitzen els recursos que es posseeixen.

D’altra banda, l’economia col·laborativa també té desavantatges. Els treballadors que formen part d’aquestes empreses no estan assegurats i, en molts casos, els seus ingressos depenen de la rapidesa en la resposta per proveir els serveis o béns. Ja que, en molts d’aquests negocis, l’intercanvi es produeix per mitjà d’una plataforma digital.

La reputació és un altre factor important, és fonamental per guanyar-se la confiança de possibles clients que els comentaris siguin positius. També és important tenir en compte que en el cas d’un predomini de comentaris negatius pot ser difícil de remuntar a llarg termini i tornar-se a guanyar la confiança del públic.

Les iniciatives d’economia col·laborativa poden comportar un repartiment més equitatiu dels beneficis per un servei o bé, però al mateix temps també poden produir monopolis. Les grans multinacionals com Uber s’emporten els beneficis que abans s’emportaven els petits treballadors. La regulació del sector és una altra mancança en aquest sistema econòmic, que provoca desigualtat de condicions entre els oferents d’un mateix bé o servei.


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page