top of page

El Mobile Social Congres intenta plantar cara al Mobile World Congres


Leandro Navarro, Pedro, Laura Mora i Mercè Botella presenten les seves empreses alternatives als grans monopolis de telecomunicació

Leandro Navarro, Pedro, Laura Mora i Mercè Botella presenten les seves empreses alternatives als grans monopolis de telecomunicació / Foto: pròpia

El Mobile Social Congrés es consolida com a alternativa al Mobile World Congress. L’edició d’enguany ha tingut lloc al pati Manning, situat al carrer Montalegre 7 de Barcelona, els dies 28 de febrer i 1 de març. Anticapitalistes per definició, reivindiquen, amb el Mobile Social Congres, una exposició de mòbils i tecnologia més justa i que mostri els aspectes negatius i devastadors que provoca la fabricació d’aquests instruments amb els materials que utilitzen. Alguns d’aquests efectes són la precarització de les condicions de treball i la vulneració dels drets laborals, provocada "moltes vegades per la mateixa ignorància dels ciutadans" tal com afirma Mercè Botella, membre d’ETICOM.


No obstant això, són molt conscients que atacant el congrés oficial i algunes de les grans companyies no s’aconseguirà allò pel qual lluiten. És per això que aposten per aportar solucions alternatives, menys nocives pel medi ambient i amb un aspecte elemental: la transversalitat. La participació ciutadana ha de ser una condició imprescindible en aquestes companyies, permetent d’aquesta manera que tothom hi tingui cabuda.


Aquestes característiques s'han vist paleses a la taula rodona “Telefonia i Internet a través d’alternatives a l’oligopoli”, l’últim dia del congrés. En ella, els diferents ponents han exposat les diverses companyies alternatives que han format, i que dominen aquest sector. El primer en parlar, Leandro Navarro, cofundador de Pangea i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, fa èmfasi en les definicions dels conceptes més usats en aquest àmbit com el procomú -aquells recursos que pertanyen, o es comparteixen, a una comunitat. En aquests recursos hi ha un interès col·lectiu per sobre de l’individual -o el model comunitari- que permet construir infraestructures de comunicacions de manera agregada per tal que tot el món es pugui comunicar. Aquests conceptes es poden veure aplicats en el cas de Guifinet, Rhizamotica, Zenzelemi, B4rn i W4C, entre d’altres.


Guifinet és una de les companyies presents en el Social Congres, el seu representant recorda que EXO, l’expansió de xarxa oberta, va néixer l’any 2010 i permet oferir serveis d’Internet a particulars i col·lectius, a més de tenir projectes tecnològics, socials, polítics i de recerca. Malgrat la bona feina que fa, des de la companyia es remarca la poca participació de les dones a l’associació -només 5- i afirma que cal que prenguin consciència també d’aquest àmbit i s’hi involucrin.


Una altra de les empreses que s’està guanyant un lloc en el sector és Capa8, xarxa de telecomunicacions que pretèn resoldre els problemes comunicatius dels territoris, representada per Laura Blackhold i que va néixer fa tres anys. Blackhold adverteix que aquests projectes han de ser econòmicament competitius i reals per poder exercir d’alternativa a l’oligopoli.


L’última ponent en intervenir, Mercè Botella, membre d’ETICOM, una companyia sense ànim de lucre que neix amb la idea de cobrir les necessitats d’internet per fer-les arribar a tothom, considera que “internet no és un luxe, és una necessitat”. A més, també volen impulsar la transformació del sector de les telecomunicacions i, conscienciar a la societat dels impactes que té el nostre consum, ja que cada cop que consumim estem generant ingressos, per tant som nosaltres els responsables de la transformació social. Actualment, la cooperativa dóna la cobertura d’Orange i parteix de tres eixos diferents: La propietat - que és al servei de les persones, els diners - que són un mitjà per fer una organització sostenible l’alfabetització informàtica. Per la companyia, la informació i el coneixement han d’estar al servei de la ciutadania.


Amb aquestes conferències es dóna per acabada l’actual edició del Mobile Social Congres i s’espera poder consolidar-se com a alternativa real al Mobile World Congres, que ha tancat la seva respectiva edició amb 108.000 congressistes.


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page