top of page

Una muntanya russa entre la política i l’economia

El Brexit i l’elecció de Trump han influenciat la borsa durant els últims mesos

Tot efecte polític té la seva conseqüència i, en economia, es pot observar mitjançant la cotització en borsa. Les pantalles a banda i banda, atapeïdes de xifres vermelles, verdes i algunes de color groc, es disposen en una sala allargada a la Borsa de Barcelona. Al mig, uns ordinadors amb més xifres donen a conèixer l’estat de les 35 empreses pertanyents al principal índex borsari espanyol, l’Ibex 35. Però també d’altres que formen part del MID BCN 50, el BCN Global-100 o el BCN Indexcat. La Borsa de Barcelona no és freqüentada per gaire gent. A les 12 del migdia tan sols hi ha homes grans, que caminen amb dificultat. Un d’ells porta una boina, pantalons beix i una camisa sota una armilla, escriu en un paper mentre discuteix amb l’home que té al costat. Estan força nerviosos. L’Òscar, que s’encarrega de les visites guiades, apunta que sempre són els mateixos.

Entrada a l'edifici de la Borsa de Barcelona

Entrada principal a l'edifici de la Borsa de Barcelona / Foto: Vikipèdia, de domini públic

A les 12:47 del migdia els grans índexs borsaris estan caient lleugerament, entre ells l’alemany DAX 30, austríac ATX, el belga BEL 20, el francès CAC 40, l’holandès AEX, l’italià FTSE MIB i l’europeu EURO Stoxx 50. La notícia del dia ha estat l’augment del PIB a la zona euro en un 1,7%. Tanmateix, la reacció dels analistes ha estat exagerada, havien previst una major reacció positiva per part dels mercats financers, aquest augment dels índexs no s’ha produït, sinó que s’ha produït una lleugera davallada. A diferència de la resta d’índexs europeus, l’anglès FTSE-100 contradiu Europa i augmenta mínimament els seus punts a la borsa.

A l’altre costat de l’atlàntic, EUA es desperta amb un lleuger descens a causa de la compareixença de Trump, qui ha anunciat que té la intenció de baixar els preus dels medicaments i de portar a terme un nou pla sanitari. Les empreses americanes del sector farmacèutic estan caient a la borsa, ja que la decisió del president les perjudica. Tot i aquest petit descens, els americans han manifestat una tendència positiva d’ençà que va ser escollit el nou president nord-americà. El Dow Jones va acabar l’any amb un creixement del 13%, el S&P va augmentar un 9’5% i les tecnològiques de Nasqdaq van aconseguir arribar al 7’5%. Els resultats obtinguts van ser els millors des del 2013.

En el cas britànic, les eleccions del Regne Unit van mostrar la voluntat dels anglesos de marxar de la Unió Europea i la lliura esterlina es va devaluar considerablement. La borsa anglesa també va patir una caiguda, que va arrossegar els índexs europeus. Espanya es va veure afectada a causa de la davallada que va patir el Brexit, arribant fins als 7.750 punts, amb un desplom del 15,90%. Aquesta devaluació va comportar la inflació de la moneda anglesa, que es pot observar a través dels mercats de divises. Tot i que en un primer moment el Brexit va produir una depreciació a les borses, amb els mesos s’ha aconseguit recuperar els nivells anteriors a les caigudes.

A diferència d’EUA, en què el mercat de futurs va caure un 3,5% en el dia previ a les eleccions -tot i que es va recuperar ràpidament pujant un 1,11%-, la davallada de la borsa anglesa s’ha produït posteriorment. Ja que, l’índex anglès FTSE-100 patia una pujada important en els dies anteriors a les eleccions del Brexit. Els dos països han reaccionat diferent davant de fets polítics que han comportat conseqüències econòmiques amb la sorpresa dels mercats borsaris. D’una de les quatre parets de la Borsa de Barcelona, penja una gran pantalla on es llegeixen els titulars d’una l’agència de notícies. La informació que apareix, de caràcter econòmic i polític, és aquella susceptible d’influenciar els mercats i canviar contínuament els nombres de les pantalles de verd a vermell o de vermell a verd, com una muntanya russa que mai en té prou.


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page