top of page

Un nou barri, una nova economia

El projecte 22@ Barcelona sorgeix a l’any 2000 com a iniciativa de l’Ajuntament per transformar el barri de Poblenou, al districte de Sant Martí. És un dels principals projectes econòmics i empresarials de Barcelona i un dels més productius d’Europa. Amb aquest projecte es vol aconseguir que la ciutat sigui una de les principals àrees d’innovació i coneixement en l’àmbit internacional.


L’objectiu del projecte és transformar el barri industrial en una àrea de concentració d’activitats intensives en coneixement. D'aquesta manera es podrà desenvolupar sectors com les TIC, els mitjans de comunicació, les tecnologies mediàtiques, el disseny i l’energia. Des de l’ajuntament es vol potenciar el cooperativisme, la sostenibilitat i la creació d’ocupació. Des de fa uns anys, al districte s’hi ha instal·lat més de 4.500 noves empreses, entre les quals hi ha Yahoo!, Microsoft, Mediapro o Grupalia, entre totes les empreses han creat més de 56.000 llocs de treball.


Transformació del barri de Poblenou | Observatori de Projectes i debats territorials de Catalunya

Economia cooperativa al barri:


Una plataforma ciutadana que hi ha al barri és La Taula Eix Pere IV, que desenvolupa moltes activitats i projectes d’economia col·laborativa, com per exemple una fira d’intercanvi, que es diu “El traster de can Ricart”. En aquesta activitat hi participen una desena de grups implicats en aquest tipus d' economia. També volen aconseguir tenir la nau “Tintes, acabados y estampados” per desenvolupar projectes d’economia solidaria i crear un coworking d’entitats socials. A més a més, volen crear un hort social comunitari al solar buit que hi ha al costat de la fàbrica de l’Escocesa.


Una de les preocupacions d’aquest grup és que la zona només es centri en l’alta tecnologia i el turisme. És per això que demanen un canvi de normes en el model del projecte 22@ perquè s’impulsi més l’economia social.


El “Bici hub” és un projecte d’economia social i solidària de la cooperativa Biciclot. Des d’aquesta cooperativa promouen la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, econòmic, saludable i per una mobilitat sostenible.


Des de la Cooperativa Integral Catalana s’ha creat el projecte MaCus, per aconseguir ser un referent col·laboratiu en investigació, desenvolupament i producció. En declaracions a TV3, un dels socis de la Cooperativa explica que "el 22@ vol portar economia de fora, nosaltres volem reactivar els intercanvis econòmics dins del barri per tal d’augmentar el nivell de riquesa dels veïns i veïnes". Pretenen potenciar una economia per la gent del barri, i no per les empreses que venen de fora.


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page