top of page

Monedes socials, una alternativa viable?

Establir una moneda diferent a l’euro és una iniciativa que s’estan plantejant des de fa pocs anys alguns ajuntaments, la majoria d'ells governats per forces polítiques d’esquerres, com són els de Santa Coloma de Gramenet i Viladecans. De fet, ja en tenen una, la Grama i Vilawatt respectivament. A aquestes localitats cal sumar-hi Barcelona. Tot i que la capital catalana no gaudeix de moneda pròpia, té pensat plantejar-ne una durant el 2017 i acabar-la d’implantar al 2019.

L’aparició d’aquestes monedes no és una moda actual, sinó que cal remuntar-se als anys 1930 amb la Gran Depressió als Estats Units i Europa, tal com explica Lluís Torrens a l’article Moneda Social en Barcelona (Revista de economia crítca nº22). En el cas espanyol, aquestes monedes estan regulades per un sistema d'intercanvi mutu anomenat LETS i que fa referència al model que antigament es basava amb el bescanvi multilateral. Aquest és un model que pot suposar la caiguda de la moneda del sistema, és per això que es va crear l'organització International Recriprocal Trade Association (IRTA), la qual disposa de manuals de bones pràctiques per evitar-ho.

Tot i que ens algunes ciutats han optat per crear aquesta moneda, cal seguir estudiant quina és la millor manera d'implantar-la. Torrens, en el mateix article, considera que “un sistema de moneda local hauria d'alinear-se amb uns altres objectius més generals per a incrementar la resiliència de les ciutats davant processos incontrolables pels ciutadans i pels seus representants públics i incrementar la seva sobirania en la presa de decisions”.



Intercanvi d'una moneda local/Font: Google



RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page