top of page

La Comissió Europea a Barcelona es centre en el Brexit

Les 9 del matí del dimarts 4 d’abril. Els estudiants de periodisme econòmic que representaven a cada grup començaven a entrar a l’Aula Europa, de la representació de la Comissió Europea a Barcelona. La roda de premsa d’aquell matí era sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Laura Rahola, cap de premsa, va entrar a la sala carregada de llibretes, de bolígrafs i d’informació sobre l’Article 50 del Tractat de la UE que va anar repartint als estudiants. Un cop fetes les presentacions, Rahola, dreta darrera la taula, va començar la roda de premsa.


La sortida del Regne Unit de la UE és un dels principals assumptes a debatre per la Comissió Europea i aquell país. Després que el 29 de març, Tim Barrow (ambaixador britànic de les institucions comunitàries), lliurés la carta que comunicava que el Regne Unit vol abandonar la UE a Donald Tusk (President del Consell Europeu), ha començat el procés de negociació.


És per això que el proper dia 29 d’abril, el president del Consell Europeu Donald Tusk, ha convocat una reunió extraordinària del Consell. Rahola explica que en aquesta reunió s’hauran d’adoptar una sèrie d’orientacions sobre la retirada ordenada del país en qüestió, i assegura que volen “actuar junts per reduir les incerteses de tots els ciutadans de la Unió Europea”.

Laura Rahola durant la roda de prensa| Marta Jaumira

Després d’aquesta reunió i de les orientacions que en sortiran, la Comissió Europea presentarà una recomanació per iniciar les negociacions, que haurà de ser aprovada pel col·legi de comissaris de la Comissió. A continuació, el Consell autoritzarà l’inici de les negociacions mitjançant l’adopció d’una seguit de directrius de negociació. Aquestes s’han d’haver acabat en un termini de dos anys i si no han arribat a un acord, els Tractats deixen d’aplicar-se a l’Estat que vol marxar. Segons Laura Rahola “les dues parts volen arribar a un acord” i “les negociacions no seran bilaterals entre els estats membres, busquen una sincronització”.


Després de vint minuts, i amb una explicació bastant ràpida del tema, però molt interessant, Rahola va obrir el torn de preguntes, la majoria de les quals es referien al tema dels refugiats i no tant al Brexit, per això va haver-hi un toc d’atenció, dient que no era el tema que es tractava. Rahola ja no tant molesta per les preguntes fetes anteriorment, va explicar el Llibre Blanc, presentat per Jean Claude, que és el full de ruta de la Unió Europea sense el Regne Unit. Un llibre que “ha de reforçar la Unió dels Estats” i “presenta 5 escenaris possibles, cada Estat ha de decidir quin escenari vol”. En resposta a la pregunta: Té por la UE que Espanya també en vulgui marxar?. Rahola va contestar que “no es contempla que vulgui marxar, ja que hi ha un creixement de confiança a les institucions europees per part dels ciutadans”.


Al cap d’uns tres quarts d’hora, la quinzena d’estudiants van anar sortint de l’aula satisfets de l’estona i agraïts per la informació que van rebre, una informació tant actual que és important que sàpiguen els futurs periodistes.

Aula Europa | Marta Jaumira


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page