top of page

“L'economia social la fan les persones, no l'administració”

Ivan Miró i Acedo i Ana Fernández presenten el seu llibre Economia social i solidaria a Barcelona a la biblioteca del barri del Poble Sec. En la presentació s'han repassat els aspectes més importants de la història d'aquesta alternativa econòmica, i s'han exposat les activitats que duu a terme l'organització de cooperasec.


L'autor ha remarcat que la guerra civil espanyola va suposar un canvi en l'economia social a Catalunya i la va desmarcar de la resta d'Europa. És a Europa on a partir dels anys 50 s'institucionalitza i en conseqüència l'Estat canvia.

Pel que fa a l'actualitat, a Barcelona hi ha diverses iniciatives que contribueixen a satisfer les necessitats amb pràctiques que aposten pels valors i no tant pel capital. A la capital catalana hi ha una socioestructura de base cooperativa que pensa en un espai de redistribució.


Miró afirma que “ a nivell de territori, cadascú produeix una cosa diferent: a Ciutat Vella hi ha associacionisme, a Horta Guinardó escoles, etc.”

Per altra banda, assegura que “les cooperatives per si soles no poden combatre el capitalisme. S'ha de reforçar l'estructura.”


Presentació del llibre / Marta Jaumira


Quant a l'organització Cooperasec, les seves representants recorden que van néixer amb el 15 M i són “un col·lectiu que impulsa un cooperativisme i existeix per buscar alternatives socioeconòmiques contra el capitalisme”. Les primeres actuacions van tenir lloc l'any 2012 amb unes jornades per conèixer quines organitzacions hi havia al barri que treballessin amb un model econòmic alternatiu. És en el mateix any quan entren a formar part del pla de xoc, que els va permetre poder organitzar més jornades i fer una radiografia de la situació del barri.

Actualment, Cooperasec treballa conjuntament amb altres organitzacions per intentar parar els peus al capitalisme més ferotge, asseguren. Malgrat que cada vegada en són més encara queda molta feina per fer per complir tots els seus objectius.


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay etiquetas aún.
ARCHIVE
bottom of page