top of page

“En aquest país defrauda qui pot, no qui vol”

Miguel Ángel Mayo afirma que malgrat que s'està avançant encara queda molta feina per eradicar el frau fiscal

El portaveu del sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA), Miguel Ángel Mayo, ha comparegut davant els estudiants de tercer de periodisme, a la sala de juntes de la facultat de ciències de la comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona per explicar l'organisme i el funcionament del sindicat que representa, i alhora atendre les preguntes formulades després pels mateixos estudiants.


Aquest sindicat va néixer per combatre les deficiències que hi havia a la institució. Unes carències que van ser denunciades tant a l'agència tributària com als partits polítics, però que no van ser preses en consideració fins que les van traslladar als mitjans de comunicació, assegura Mayo.


En l'acte, que ha durat aproximadament una hora, Miguel Ángel Mayo ha remarcat la dificultat que té la premsa a l'hora d'informar sobre notícies econòmiques, sobretot per la poca claredat de les dades publicades, però també ha subratllat l'interès de la societat respecte aquest tema, especialment quan es fa referència a frau fiscal, casos de corrupció que esquitxen a persones famoses o amb un cert reconeixement social, paraïsos fiscals, etc.


El portaveu del sindicat ha aprofitat també per reivindicar el caràcter injust del sistema tributari, el qual enriqueix els més rics no gravant impostos i empobreix els més pobres. De totes maneres, justifica que s'acostumi a pujar més l'IVA que els impostos directes perquè aquests últims tarden més en recaptar-se i en canvi l'impost del valor afegit és immediat. “La tònica és que els IVES reduïts passin a ser IVES generals perquè necessitem diners” assegura.


En aquesta línia reivindicativa, reconeix que la informació que proporciona l'organisme és molt poca o gairebé nul·la, el que suposa les contínues crítiques dels periodistes. No obstant això, és taxatiu en front les filtracions: “No existeixen filtracions desinteressades dins de la institució. Ara bé, quan els casos arriben als jutjats, allà si que n'hi ha. Qualsevol persona del procediment judicial ho pot filtrar”.


Inici de la conferència de Miguel Ángel Mayo/ Laia Laffaure

En el torn de preguntes, Miguel Ángel Mayo ha aprofitat per recordar que tot i que hi ha hagut una reforma del codi penal, la qual cosa suposa un pas endavant, encara no és suficient. “S'està avançant a poc a poc, però encara els hi donem temps de marge d'actuació”. A més a més, cal tenir en compte que qualsevol delicte fiscal prescriu un cop han passat quatre anys des de que es va cometre. És per això que afirma que: “al defraudador li surt a compte cometre el delicte”.


Finalment, tant ell com altres personalitats de dins i fora de Catalunya es mostren partidàries de l'agencia tributària catalana però critica que només se centrin en una hipotètica independència de Catalunya i no en evitar cometre els mateixos errors que l'agència estatal espanyola.


RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page