top of page

Habitatge cooperatiu, vida col·lectiva

La revolució industrial va suposar un canvi social i d’entorn de les persones, l’emigració a les ciutats va comportar un canvi de vida pel que fa a l’habitatge: de la vida comunitària al camp a la vida individualitzada de les ciutats. A més, no només va significar només la individualització, sinó també unes condicions de vida més baixes per la contaminació i les epidèmies de les grans ciutats industrials. Diversos escriptors i filòsofs com Friedrich Engels escriuen i fan visible aquesta realitat. És a partir d’aquest moment que l’arquitectura prèn la iniciativa d’intentar canviar aquesta situació i aposta per el concepte d’habitatge comunitari. Un dels primers habitatges comunitaris és el familisteri de Guise que era un conjunt d’edificis amb la finalitat d’acollir als obrers i les seves famílies.


Actualment, el concepte d’edifici comunitari ha canviat perquè la idea de colònies industrials s’ha perdut degut als canvis i l’evolució de la societat. Avui dia coneixem l’habitatge cooperatiu com un lloc on diversos individus conviuen en un conjunt residencial. Els seus principis són els processos participatius i assemblearis, l’aposta per l’ecologisme i també l’auto-construcció. Hi ha altres tipus d’habitatge que comparteixen algunes característiques amb els edificis cooperatius, com per exemple les residències d’avis i estudiants. Tot i que, la diferència més important és que el model d’habitatge col·lectiu es basa en crear un tipus de vida i de gestió de convivència.




Al febrer 2017 es va posar la primera fusta en el solar del que serà el primer edifici col·lectiu de Barcelona, amb un total de 28 pisos. L’edifici serà de disseny obert i aposta per un una construcció verda i de poc impacte ecològic, per això la obra serà tota de fusta. La Borda, cooperativa d’habitatges en cessió d’ús, és qui gestiona aquesta construcció que ha pactat amb l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta cooperativa neix de la plataforma de Can Batlló, un espai veïnal autogestionat del barri de Sants que acull diversos projectes. Aquesta petita iniciativa podria suposar l'inici d'un projecte de futur d'àmbit més global i no només local.



RECENT POSTS
SEARCH BY TAGS
No hay tags aún.
ARCHIVE
bottom of page